Община Смядово подготвя  празна сграда, която при необходимост ще предостави

...
Община Смядово подготвя  празна сграда, която при необходимост ще предостави
Коментари Харесай

Община Смядово подготвя празна сграда, която да предостави на бежанци от Украйна

Община Смядово подготвя  празна постройка, която при нужда ще даде на бежанци от Украйна, заяви кметът на общината Иванка Петрова.

Тя показва, че общината има опция да сътвори естествени условия за живеене, както и да даде превоз от границата за транспортиране на бежанци. 

" Скъпи съграждани, уповавам се, че ще подкрепите мен и моя екип в това, което подхващаме. Първо сме хора и по-късно управници, които вземат това решение ", отбелязва Иванка Петрова.

Заместник-кметът на общината Иван Кюркчиев сподели пред Българска телеграфна агенция, че постройката, в която може да се настанят бежанци, се намира в центъра на Смядово и е някогашна детска ясла. През предходната година тя е ремонтирана, с концепцията да се трансформира в Център за настаняване от фамилен вид за възрастни хора с деменция.

„ Докато получим държавно финансиране за активността, ще минат месеци, до тогава постройката ще е празна и можем да я използваме за подслоняване на хора от Украйна “, изясни Кюркчиев.

Той уточни, че към този момент е почнало обзавеждането на пространствата. От хотел в Шумен се обадили, че ще дарят кревати, а Община Смядово ще обезпечи постелъчния инвентар и кухненско съоръжение.

" Сградата е с потенциал за 30 индивида, като стаите са за двама души. Има и стаи за личен състав, които няма да се употребяват тази година, тъй че умерено може да настаним към 50 души ", сподели още заместник-кметът.

По думите му хората почнали да откликват на концепцията на общината за настаняване на бежанци от Украйна. Получено е към този момент предложение от общински чиновник, който е подготвен да даде къщата си за две фамилии. 

Община Смядово има подготвеност да провежда и превозване на хората от границата с Румъния. Проучва се опцията дали може да се провежда такова и от границата с Молдова, добави Иван Кюркчиев.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР